Hundraser för nybörjaren

Breeds for beginnersAtt ha en hund som sin bästa vän är härligt. Det finns dock hundraser som kräver mer än andra och när man inte är insatt eller vet vad en hund kräver kan man behöva en lättare ras att börja med. Det finns de som anser att det inte finns någonting som kallas för rasstandard och att det enda som spelar roll är ägaren. Detta stämmer inte utan en del hundraser har blivit avlade för att vara på olika sätt. Man har helt enkelt avlat på olika egenskaper för att till exempel få fram vassa jakthundar, energiska hundar och lugna familjehundar.

Därför ska man först och främst fundera på vad man ska använda hunden till, hur du vill aktivera den och hur den passar in i ditt liv. Om du till exempel är väldigt aktiv av dig och tycker om att cykla eller springa är det lämpligt med en hund som kan följa med dig på detta. En mops är till exempel alltid ett bra nybörjarval när det kommer till hundar. De har ett bra psyke samtidigt som de inte kräver så mycket i gengäld. Det är dock fel att säga att den inte kräver så mycket. En hund är alltid en hund och den behöver stimulans, motion och mycket mer. Det ska du vara beredd på när du skaffar en hund.

Dock finns det typiska exempel. Labradoren är en lugnare hund medan Border Collien behöver röra på sig minst åtta timmar om dagen för att sedan kunna slappna av. Det är viktigt att du läser in dig på den ras som du väljer. Det kommer du att vinna mycket på i längden. Om du är intresserad av en hund som du inte behöver aktivera alls ska du inte köpa hund. Hundar kräver mycket dagligen oavsett vad du väljer för ras.

Leave a Reply