Tre saker du ska tänka på om du funderar på att starta upp en kennel

Många av oss som älskar hundar drömmer om att ha en egen kennel och om att få omge oss med hundvalpar. Det är dock en del saker du behöver tänka på om du vill att verksamheten ska bära sig och kanske till och med ge ett ekonomiskt överskott. Där kommer vi in på den mest grundläggande aspekten; ekonomin. Tänk igenom hur mycket du har råd att investera i din kennel och om det räcker för att tillgodose hundarnas behov. Var inte rädd för att ta emot råd från andra kennelägare och se överhuvudtaget till att vara välinformerad.

shutterstock_138948902Välj rätt ras

Att välja rätt ras handlar om flera olika saker. Det ska först och främst vara en ras som du tycker om och som du har erfarenhet av. Det bör också vara en ras som det finns en efterfrågan på, i alla fall om du tänkt driva din kennel kommersiellt. Sist men inte minst måste det vara en ras i vilken du kan hitta bra avelshundar att ha som utgångsmaterial. Kanske är det en bra idé att importera hundarna från ett annat land? Du hittar mer om kennlar på frokenfrakens.se, en mycket bra resurs för dig som vill ha information och inspiration.

Investera tid i dina hundar

För att dina hundar och din kennel ska kunna utmärka sig på marknaden krävs det att du gör vad du kan för att träna och meritera hundarna. Självklart måste de kunna uppvisa ett gott och rastypiskt beteende när presumtiva kunder kommer på besök. Meritering kan handla om att ställa ut hundarna på hundutställningar. Alla eventuella utmärkelser kommer att göra dina hundars avkomma mer attraktiv. Även godkända brukshundsprov kan ge hundarna extra status. I dessa tider när allt flera lär sig att älska hundsport är det en merit om föräldrarna till en ny valpkull har placerat sig bra i till exempel tävlingar i agility.